VNR regio Oost

Provincie: Overijssel en Noord Oost Polder

Contact: Ingmar Boersma

Telefoon: 06 50510055
Email: oost@nederlandseroofvissers.nl

De regio Oost bestaat sinds 2002 en telt momenteel zo’n 100 leden. Het is een vrij uitgestrekt gebied waarin veel en erg verschillend viswater aanwezig is. Een ideale regio dus om veel leuke dingen te doen. Het regiobestuur bestaat uit Bert Kolkman, Ingmar Boersma en Robert Groenhuis.

In de regio organiseren wij enkele activiteiten per jaar bestaande uit visdagen, een avond met een leuke spreker of een praktische bijeenkomst waar demo’s of workshops worden gegeven. We hebben zoals gezegd zoveel afwisselend viswater dat we zowel boot- kant- als dood aas visdagen kunnen organiseren.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Ben je lid van de VNR en woon je in het gebied van de regio Oost dan ontvang je automatisch per email bericht. Zorg dus dat je goede mailadres bij de ledenadministratie bekend is.

Roofvis activiteiten in Oost Nederland
                          

Bootvisdag op de IJssel 2023

 
Vissen op de rivier is moeilijk, je verspeelt telkens kunstaas en je hebt last van stroming en scheepvaart. Toch? Dat is in elk geval wat veel mensen denken. Mede daarom lijkt het ons leuk om een visdag met boten op de rivier de IJssel te organiseren. Want een mooie en uitdagende visserij is het zeker op de rivier. De vis vecht er steviger door de stroming, je hebt kans op allerlei soorten en kunt diverse technieken inzetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dikke baars, mooie snoekbaars of een vette roofblei of eventueel zelfs een meerval? Liefst zien we dat je met je boot en zonder je vaste vismaat komt zodat ook niet boot bezitters het riviervissen vanuit een boot eens kunnen mee maken. Spreekt dit je nu al aan, meld je dan vast. Dat mag met boot of zonder en wij gaan dan proberen of we alles passend kunnen maken. Of dat lukt kunnen we natuurlijk niet garanderen.

Gegevens op een rij
Datum: Zaterdag 14 oktober 2023
Tijd: vissen van 09:00 tot 16:00 uur
Kosten: € 5,-- per deelnemer voor de VNR regio organisatie.  Op vertoon van je VNR Ledenpas 2023 GRATIS. 
Verder gaan we er vanuit dat je als je opstapper bent afspraken over de brandstof kosten maakt met degene waarmee je in de boot gaat vissen. Niets is verplicht maar realiseer je wel dat hij/zij je belangeloos mee neemt en dat met name op stromend water er best wat benzine doorheen gaat.
Zelf mee nemen: We gaan er van uit dat je zelf de nodige VIS pas mee neemt en je eigen materiaal. Heb je over één van beiden of iets anders vragen, neem dan contact met ons op.

Al jaren lang organiseren we in onze regio allerlei activiteiten. Om het overzichtelijk te houden plaatsen we hier alleen de meest recente en meest afwisselende verslagen. De aankondigingen van toekomstige zaken lees je hier natuurlijk altijd wel.

Het is het begin van de week in de aanloop naar onze jeugdroofvisdag. Ik ontvang kort achter elkaar twee mailtjes van deelnemende jeugd die zich eerder had opgegeven. "Ingmar, ik heb op het laatste moment een andere afspraak staan helaas". Een tweede mailtje luidt "Helaas moeten … en … afzeggen voor de roofvisdag van 18 september". Kan en zal zeker kloppen maar heel in de verte heb ik het idee dat dit te maken heeft met de weersverwachting. Deze voorspelt voor zondag niet veel goeds. Veel regen en wind.

Nu kun je daar van alles van vinden maar veel regen en wind is natuurlijk niet fijn. En vissen doe je immers voor de lol. Wel is het mijn ervaring dat het heel erg vaak meevalt met die verwachting. Ik ben dan ook zelf lang geleden gestopt met het vooraf afblazen van activiteiten. Toch vrienden, toch viel het deze keer niet mee. Maar hoogst zelden komt het voor dat een dag totaal verregent maar dit was er zo eentje. Bij thuiskomst ben ik gelijk, nat en koud, onder de douche gesprongen en dan heb ik zelf toch echt goeie en warme kleding. Ik heb dan ook groot respect voor het doorzettingsvermogen van de deelnemende jeugd en niet te vergeten de vrijwilligers met hun boten.

Regen, regen, regen
Zoals gezegd kwam er veel, heel veel regen naar beneden vandaag. Bij aankomst in de haven was het nog droog maar toen de jeugd klaar stond om in de aanwezige boten te stappen en ik net mijn "welkomst verhaaltje" had gehouden vielen de eerste druppels. Laten we zeggen dat het daarna af en toe even droog is geweest.

Vangsten
De vangsten hadden ook wat moeite om op gang te komen. In de loop van de ochtend druppelde er hier en daar een foto binnen in onze app-groep maar dat was het dan ook wel. De eerste van Adri net na negen uur, dus een half uurtje na vertrek en zo af en toe een vis. Maar na een uur, net na half tien dus, is het wederom Adri die een foto doorstuurt met de vraag: Groot genoeg? Over de vangst van deze vis lees je in de rubriek “Grootformaat” in dit nummer meer dus ga ik daar verder niet op in.

Lunch en middag vangsten
Iets vroeger dan anders is nu ook Herman er weer met zijn frietkraam. Nog meer dan anders wordt deze warme hap ernstig gewaardeerd en iedereen geniet dan ook tussen 11.45 uur en 12.30 uur van een heerlijk frietje mayo en een snack erbij. Dan, ondanks de nog immer neer dalende regen, staat iedereen weer te trappelen om toch weer het water op te gaan. Wat ik verwachtte gebeurt niet. Geen van de deelnemers houdt het voor gezien, iedereen kiest weer het ruime sop. Wel wordt nog hier en daar wat drogere kleding aangevoerd maar dan verdwijnt iedereen weer het water op. De regen houdt aan maar nu nemen ook de vangstmeldingen toe. In de loop van de middag blijkt overal wel vis aan boord gekomen te zijn. Snoek, baars en roofblei in allerlei maten is het resultaat van vandaag. Hier en daar worden weer de nodige persoonlijke records scherper gezet met snoeken die soms door de 90 cm gaan of baarzen die de 35 cm voorbij streven. En dan natuurlijk de vis van Bram waarover je elders meer leest.
Met in gedachten dat het volgend jaar beslist niet slechter kan worden met het weer nemen we rond 16.00 uur afscheid van alle vissers en vrijwilligers. Volgend jaar in september gaan we het vast en zeker weer doen. Iedereen bedankt voor deze dag. Niet in de laatste plaats onze ondersteuners van Sportvisserij Oost Nederland (lunch, vergunning en frisdrank) en uiteraard alle vrijwilligers die belangeloos met hun boot naar Zwolle komen om de jeugd te laten vissen. Tot volgend jaar!

Jeugd boot vis dag weer super voor elkaar
 
Op zondag 19 september 2021 was weer de boot vis dag met jongeren in Zwolle. Jeugd van 12 t/m 20 dit keer. De dag zat weer propvol deelnemers. Met 16 boten en zo’n 30 jeugd vissers was het weer een zeer geslaagde vis dag.

Al vroeg in de ochtend stonden de eerste vissers te trappelen bij het toegangs hek van de jachthaven om aan boord te gaan. Onrust, slecht slapen, de nodige zenuwen….. Het hoort er allemaal bij zo’n dag. En terecht want er is goed gevangen.


Grote vis
Dit jaar is er ook weer mooi gevangen. Leuke aantallen maar vooral ook forse vissen. Vrijwel in elke boot is vis aan boord gekomen. Snoekbaars, roofblei, baars en snoek. En die snoek, daar kwamen best wat echt grote vissen langs. Diverse vissen van in de 90 cm en zelfs drie meter snoeken. Een vis van 101 cm die bij Jorn aan boord door de jeugd gevangen werd. Een vis van 111 cm die begeleider Jaco onder het toeziend oog van zijn jeugdige opstappers zelf ving en de topper van de dag kwam van Wout. Hij ving aan boord bij schipper Harry de Haan een dikke dame van maar liefst 113 cm. Zulke grote vissen hebben we nog niet eerder aan boord gehad bij onze jeugd dagen. Prachtig.

Lekker gegeten
Tussen de middag was er weer de inmiddels beroemde frietkraam van Herman’s Snack Mobiel, ook bekend van zijn frietkraam bij het PEC stadion.
Deze prima jeugd vis dag kon weer uitsluitend tot stand komen dor de medewerking van alle vrijwilligers, dit keer bijna twintig in getal. Maar zeker ook door medewerking van onze sponsoren Sportvisserij Oost Nederland die de lunch betaalden en Visgids Zwolle en Spro die, samen met Sportvisserij Oost Nederland, een mooie goodybag voor de deelnemers hebben gevuld.Volgend jaar weer
Natuurlijk gaan we het volgend jaar weer doen. De datum moet nog bepaald worden maar volgend jaar september gaan we deze dag zeker weer organiseren vanuit de regio.

Regioavond in Zwolle een groot succes

Hilco van Nuil kennen de meesten van ons als een begenadigd snoekvisser. Het is dan ook daarom dat wij hem in de SNB Regio Oost vroegen een lezing te geven. Wij zijn met de regio alweer een aantal jaren actief maar het is inmiddels alweer heel lang geleden dat wij een regioavond organiseerden.

Op vrijdagavond 22 november 2019 was het Hilco’s beurt. Net na half acht begon hij zijn verhaal. Er waren niet veel stoelen meer vrij met zo’n kleine 70 geïnteresseerden. Hilco had zijn verhaal in tweeën gedeeld. Voor de pauze iets over kunstaas, na de pauze iets over doodaas. En dan was er natuurlijk nog de verloting.Lezing

Het verhaal voor de pauze bevatte een schat aan informatie. Het mooie van de info van Hilco is dat hij een eerlijk verhaal heeft en in dit geval ook breed qua merken. Geen commerciële presentatie dus. Veel uitleg over soorten kunstaas maar ook wat je wanneer het beste kunt inzetten met veel concrete tips erbij. Na de pauze deed Hilco dat nog eens dunnetjes over maar dan met het vissen met doodaas. Het was een prima inhoudelijk verhaal waar de passie vanaf spatte. Naast info over materiaal kwam Hilco ook met veel tips over de verplaatsing van snoek gedurende het jaar. Iedereen had een erg leerzame en leuke avond.

Verloting

Natuurlijk hadden wij ook een verloting. Ongekend veel prijzen voor deze eerste regioavond sinds tijden. Heel veel kunstaas, een mooi landingsnet, diverse tassen en andere luggage en een tweetal prachtige hengels. De totale waarde oversteeg ver de €1000,--. Na afloop van de avond telden we ook nog eens vijf nieuwe SNB leden hetgeen de kers op de taart was voor de organisatie. Van vele kanten kwam dan ook het verzoek om dit volgend jaar weer te doen. Lijkt ons een goed plan. Wij gaan nadenken over een goeie spreker. Evenaren van Hilco wordt erg lastig, overtreffen schier onmogelijk. Houd onze SNB site in de gaten voor nadere info.


Vissen in de drukte van de Zwolse stad

Op zaterdag 2 november visten wij weer eens de bellyboot- en kayak visdag in de regio Oost van de SNB. Het was alweer een tijdje terug dat we deze dag hier organiseerden. Eerder deden we dat al in bijvoorbeeld 2012 maar ook in Huizen is regelmatig een bellyboot visdag gehouden.

Al vroeg zijn we op pad. Rond 07:45 zijn Bert en ik als eerste bij de parkeerplaats aan het water waar we hebben afgesproken. Kort na ons verschijnt de eerste deelnemer en gelukkig komt in rap tempo daarna de rest aan. Onder hen bevinden zich ook Klaas die namens Float Plus de nodige bellyboten incl. uitrusting bij zich heeft en Frans die met drie kayaks komt. Een aantal mensen kan vandaag in de praktijk testen of bellyboot- of kayak vissen wat voor hen is. Daar zijn dit soort SNB dagen prachtig voor natuurlijk.

Te water

Na het inleidende praatje over het water, te verwachten vissoorten, technieken etc. gaa iedereen zijn bellyboot oppompen en worden de kayaks in gereedheid gebracht. Rond negenen steken de eerste boten van wal en verspreiden zich over de grachten rondom de Zwolse binnenstad.

Druk

Vandaag blijkt het druk te zijn in de grachten. Naast ons event is er ook een witviswedstrijd aan de gang met mensen die verspreid door de grachten hun krachten met elkaar meten. Maar omdat meer mensen inmiddels al lang weten dat het najaar een prima tijd is om in de grachten van Zwolle te vissen komen ook de nodige bootjes voorbij die de roofvis achterna zitten. Rekening met elkaar houden en dan kom je een heel eind. Ik heb dan ook geen wanklank gehoord. Het weer was prima, uitgezonderd de niet meer door buienradar beloofde regen in de ochtend was het mooi snoek weer. Best een pittig windje en afwisselende bewolking. Wij, Bert en ik, zouden met onze boot terplaatse komen. Echter bij aankomst op de plek waar ik de boot gestald heb zit de poort dicht en er is een storing. Ik kan er dus niet bij. Zonder boot wordt het lastig om te varen… Dus maken wij vanaf de kant wat foto’s en regelen de boel van afstand.

Lunch en vis vangen

Tussen de middag kopen we van het ingelegde geld van de deelnemers een lekkere warme gehaktbal bij de lokale snackbar. Heerlijk, even wat eten. Maar ook even de benen strekken als je een paar uur in een bellyboot of kayak hebt gezeten niet verkeerd. De sterke verhalen zijn niet van de lucht en het is weer even gezellig tussen de middag. Inmiddels blijkt al dat er leuk gevangen is. De één wat meer dan de ander maar toch. Er zijn op dat moment al drie vissoorten gevangen die later in de middag nog met een vierde wordt uitgebreid. Snoek, baars, snoekbaars en roofblei zijn, toch wel een beetje volgens mijn verwachting, boven gekomen. Het is één van mijn thuiswateren en ik weet wat je kunt verwachten hier. Jorn pakt vanuit de kayak een dikke, vette baars en weet nog een flink aantal kleinere te verschalken. Ook een dikke snoekbaars wordt nog gehaakt, hij komt boven maar weet de haak te lossen. Van Frans hoor ik dat hij roofbleitjes gevangen heeft en her en der komen wat snoeken op schoot bij de bellyboters. Die bellyboters vangen overigens ook de nodige baarzen. De witvissers langs de oever doen ook goeie zaken en op de dieptemeter van één van onze deelnemers is goed te zien dat er grote scholen aasvis in de grachten zwemmen. Eén van de boten vangt in het zich van de bellyboters nog een dikke snoek. Het is druk in de grachten met vissers, maar iedereen krijgt zijn actie en het was weer een leuke, voor sommigen leerzame en gezellige visdag met voldoende vis voor iedereen. Prachtig, we gaan het vast en zeker weer eens doen.

   Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.