VNR regio Oost

Provincie: Overijssel en Noord Oost Polder

Contact: Ingmar Boersma

Telefoon: 06 50510055
Email: regiooost@snoekstudiegroep.nl

De regio Oost bestaat sinds 2002 en telt momenteel zo’n 100 leden. Het is een vrij uitgestrekt gebied waarin veel en erg verschillend viswater aanwezig is. Een ideale regio dus om veel leuke dingen te doen. Het regiobestuur bestaat uit Bert Kolkman, Ingmar Boersma en Robert Groenhuis.

In de regio organiseren wij enkele activiteiten per jaar bestaande uit visdagen, een avond met een leuke spreker of een praktische bijeenkomst waar demo’s of workshops worden gegeven. We hebben zoals gezegd zoveel afwisselend viswater dat we zowel boot- kant- als dood aas visdagen kunnen organiseren.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Ben je lid van de VNR en woon je in het gebied van de regio Oost dan ontvang je automatisch per email bericht. Zorg dus dat je goede mailadres bij de ledenadministratie bekend is.

Jeugd boot vis dag weer super voor elkaar
Op zondag 19 september 2021 was weer de boot vis dag met jongeren in Zwolle. Jeugd van 12 t/m 20 dit keer. De dag zat weer propvol deelnemers. Met 16 boten en zo’n 30 jeugd vissers was het weer een zeer geslaagde vis dag.

Al vroeg in de ochtend stonden de eerste vissers te trappelen bij het toegangs hek van de jachthaven om aan boord te gaan. Onrust, slecht slapen, de nodige zenuwen….. Het hoort er allemaal bij zo’n dag. En terecht want er is goed gevangen.


Grote vis
Dit jaar is er ook weer mooi gevangen. Leuke aantallen maar vooral ook forse vissen. Vrijwel in elke boot is vis aan boord gekomen. Snoekbaars, roofblei, baars en snoek. En die snoek, daar kwamen best wat echt grote vissen langs. Diverse vissen van in de 90 cm en zelfs drie meter snoeken. Een vis van 101 cm die bij Jorn aan boord door de jeugd gevangen werd. Een vis van 111 cm die begeleider Jaco onder het toeziend oog van zijn jeugdige opstappers zelf ving en de topper van de dag kwam van Wout. Hij ving aan boord bij schipper Harry de Haan een dikke dame van maar liefst 113 cm. Zulke grote vissen hebben we nog niet eerder aan boord gehad bij onze jeugd dagen. Prachtig.

Lekker gegeten
Tussen de middag was er weer de inmiddels beroemde frietkraam van Herman’s Snack Mobiel, ook bekend van zijn frietkraam bij het PEC stadion.
Deze prima jeugd vis dag kon weer uitsluitend tot stand komen dor de medewerking van alle vrijwilligers, dit keer bijna twintig in getal. Maar zeker ook door medewerking van onze sponsoren Sportvisserij Oost Nederland die de lunch betaalden en Visgids Zwolle en Spro die, samen met Sportvisserij Oost Nederland, een mooie goodybag voor de deelnemers hebben gevuld.

Volgend jaar weer
Natuurlijk gaan we het volgend jaar weer doen. De datum moet nog bepaald worden maar volgend jaar september gaan we deze dag zeker weer organiseren vanuit de regio.

Regioavond in Zwolle een groot succes

Hilco van Nuil kennen de meesten van ons als een begenadigd snoekvisser. Het is dan ook daarom dat wij hem in de SNB Regio Oost vroegen een lezing te geven. Wij zijn met de regio alweer een aantal jaren actief maar het is inmiddels alweer heel lang geleden dat wij een regioavond organiseerden.

Op vrijdagavond 22 november 2019 was het Hilco’s beurt. Net na half acht begon hij zijn verhaal. Er waren niet veel stoelen meer vrij met zo’n kleine 70 geïnteresseerden. Hilco had zijn verhaal in tweeën gedeeld. Voor de pauze iets over kunstaas, na de pauze iets over doodaas. En dan was er natuurlijk nog de verloting.Lezing

Het verhaal voor de pauze bevatte een schat aan informatie. Het mooie van de info van Hilco is dat hij een eerlijk verhaal heeft en in dit geval ook breed qua merken. Geen commerciële presentatie dus. Veel uitleg over soorten kunstaas maar ook wat je wanneer het beste kunt inzetten met veel concrete tips erbij. Na de pauze deed Hilco dat nog eens dunnetjes over maar dan met het vissen met doodaas. Het was een prima inhoudelijk verhaal waar de passie vanaf spatte. Naast info over materiaal kwam Hilco ook met veel tips over de verplaatsing van snoek gedurende het jaar. Iedereen had een erg leerzame en leuke avond.

Verloting

Natuurlijk hadden wij ook een verloting. Ongekend veel prijzen voor deze eerste regioavond sinds tijden. Heel veel kunstaas, een mooi landingsnet, diverse tassen en andere luggage en een tweetal prachtige hengels. De totale waarde oversteeg ver de €1000,--. Na afloop van de avond telden we ook nog eens vijf nieuwe SNB leden hetgeen de kers op de taart was voor de organisatie. Van vele kanten kwam dan ook het verzoek om dit volgend jaar weer te doen. Lijkt ons een goed plan. Wij gaan nadenken over een goeie spreker. Evenaren van Hilco wordt erg lastig, overtreffen schier onmogelijk. Houd onze SNB site in de gaten voor nadere info.


Vissen in de drukte van de Zwolse stad

Op zaterdag 2 november visten wij weer eens de bellyboot- en kayak visdag in de regio Oost van de SNB. Het was alweer een tijdje terug dat we deze dag hier organiseerden. Eerder deden we dat al in bijvoorbeeld 2012 maar ook in Huizen is regelmatig een bellyboot visdag gehouden.

Al vroeg zijn we op pad. Rond 07:45 zijn Bert en ik als eerste bij de parkeerplaats aan het water waar we hebben afgesproken. Kort na ons verschijnt de eerste deelnemer en gelukkig komt in rap tempo daarna de rest aan. Onder hen bevinden zich ook Klaas die namens Float Plus de nodige bellyboten incl. uitrusting bij zich heeft en Frans die met drie kayaks komt. Een aantal mensen kan vandaag in de praktijk testen of bellyboot- of kayak vissen wat voor hen is. Daar zijn dit soort SNB dagen prachtig voor natuurlijk.

Te water

Na het inleidende praatje over het water, te verwachten vissoorten, technieken etc. gaa iedereen zijn bellyboot oppompen en worden de kayaks in gereedheid gebracht. Rond negenen steken de eerste boten van wal en verspreiden zich over de grachten rondom de Zwolse binnenstad.

Druk

Vandaag blijkt het druk te zijn in de grachten. Naast ons event is er ook een witviswedstrijd aan de gang met mensen die verspreid door de grachten hun krachten met elkaar meten. Maar omdat meer mensen inmiddels al lang weten dat het najaar een prima tijd is om in de grachten van Zwolle te vissen komen ook de nodige bootjes voorbij die de roofvis achterna zitten. Rekening met elkaar houden en dan kom je een heel eind. Ik heb dan ook geen wanklank gehoord. Het weer was prima, uitgezonderd de niet meer door buienradar beloofde regen in de ochtend was het mooi snoek weer. Best een pittig windje en afwisselende bewolking. Wij, Bert en ik, zouden met onze boot terplaatse komen. Echter bij aankomst op de plek waar ik de boot gestald heb zit de poort dicht en er is een storing. Ik kan er dus niet bij. Zonder boot wordt het lastig om te varen… Dus maken wij vanaf de kant wat foto’s en regelen de boel van afstand.

Lunch en vis vangen

Tussen de middag kopen we van het ingelegde geld van de deelnemers een lekkere warme gehaktbal bij de lokale snackbar. Heerlijk, even wat eten. Maar ook even de benen strekken als je een paar uur in een bellyboot of kayak hebt gezeten niet verkeerd. De sterke verhalen zijn niet van de lucht en het is weer even gezellig tussen de middag. Inmiddels blijkt al dat er leuk gevangen is. De één wat meer dan de ander maar toch. Er zijn op dat moment al drie vissoorten gevangen die later in de middag nog met een vierde wordt uitgebreid. Snoek, baars, snoekbaars en roofblei zijn, toch wel een beetje volgens mijn verwachting, boven gekomen. Het is één van mijn thuiswateren en ik weet wat je kunt verwachten hier. Jorn pakt vanuit de kayak een dikke, vette baars en weet nog een flink aantal kleinere te verschalken. Ook een dikke snoekbaars wordt nog gehaakt, hij komt boven maar weet de haak te lossen. Van Frans hoor ik dat hij roofbleitjes gevangen heeft en her en der komen wat snoeken op schoot bij de bellyboters. Die bellyboters vangen overigens ook de nodige baarzen. De witvissers langs de oever doen ook goeie zaken en op de dieptemeter van één van onze deelnemers is goed te zien dat er grote scholen aasvis in de grachten zwemmen. Eén van de boten vangt in het zich van de bellyboters nog een dikke snoek. Het is druk in de grachten met vissers, maar iedereen krijgt zijn actie en het was weer een leuke, voor sommigen leerzame en gezellige visdag met voldoende vis voor iedereen. Prachtig, we gaan het vast en zeker weer eens doen.

   


Verslag regio Oost

Drie roofvis soorten tijdens de jeugd visdag van Regio Oost

“Zet je de wekker wel op tijd morgenochtend, niet verslapen hoor want je moet op tijd zijn.” Dat waren de woorden die de vader van één van de deelnemende kinderen aan de jeugd roofvisdag van Regio Oost tot zijn kroost sprak. “nou”, zo vertelde hij ons de dag zelf op de parkeerplaats, “dat had ik niet hoeven zeggen. Vanochtend om half zeven stond hij al naast ons bed te stuiteren”.

Op zondag 1 september vissen we in Zwolle weer de inmiddels zowat traditionele visdag voor de jeugd met boten op roofvis. Jeugd tussen 12 en 16 kan zich hiervoor inschrijven. Dat we in een behoefte voorzien is een understatement. Ik denk dat we wel zeker 15 tot 20 meer kinderen hadden kunnen mee nemen als er maar genoeg boten waren. Maar ja, het aantal plekken is beperkt. Voor de gelukkigen die wel mee gaan verzamelen de vrijwilligers met hun boot zich rond negen uur bij de parkeerplaats aan het Zwarte Water in Zwolle. De jeugd is er met ouders dan al op volle oorlogssterkte aanwezig. Beginnen dus maar.


Opstart


Ik heb de eer deze dag kort op te starten en ik doe dat met een bedankje vooraf voor al onze vrijwilligers. Sommigen van hen zijn gisteren ook al bij een andere jeugd visdag de hele dag in touw geweest. Ook moeten sommigen er zonder overdrijving honderden kilometers voor rijden. Geen club zonder vrijwilligers en dat wordt hier maar weer eens bewezen. Dan worden de jongens, want dat zijn het deze keer allemaal, ingedeeld in de boten. Iedereen krijgt het nodige materiaal van de SNB mee, speciaal voor o.a. dit doel aangekocht. Materiaal wat ze na de visdag mogen houden.

Vissen 

Eén voor één steken de boten met hun opvarenden van wal en het vissen kan beginnen. Als wij zelf even later per boot hier en daar langs komen blijkt al gauw dat de vangsten al vlot begonnen zijn. Vooral de baars werkt vandaag goed mee. Jasper bijvoorbeeld, die bij William in de boot zit, pakt met een schitterend exemplaar van 38 cm de grootste baars van de dag. Een nieuw PR en daar mag hij trots op zijn. Maar ook zijn PR snoek, wat tot dan toe op zo’n 30 cm staat, gaat er aan. Ondanks dat Jasper nog niet eerder een forse snoek heeft gevangen houdt hij toch zijn nieuwe PR snoek van 83 cm professioneel in de kieuwgreep vast en laat hem, zo als het hoort, weer gaan. Gaandeweg de dag worden er her en der behoorlijk wat baarzen gevangen en ook een roofblei komt ergens aan boord. De snoek laat zich ook niet onbetuigd alhoewel die wat minder goed blijven plakken vandaag. Dat merken wij zelf ook. Bert en ik zijn de regelaars vandaag en varen rond voor de drankjes, het regelen van de lunch etc. Effectief vissen wij dus nog wel wat mee maar minder uren. Toch haken ook wij wat snoeken die ook bij ons niet allemaal aan boord komen.

Afsluiter door Sven 

Sven Heringa weet bij het scheiden van de markt nog even de grootste vis van de dag op zijn naam te zetten. Hij vangt de grootste snoek en daarmee tevens de grootste vis van de dag. Dat doet hij vlak voor de parkeerplaats, in het zicht van iedereen die de jeugd staat op te wachten. Hoe mooi kan het zijn? Een snoek van 84 cm is zijn deel.

Geslaagd

Dat ook deze editie weer een erg geslaagde dag is snapt iedereen wel. Het weer zat zeker mee en we hebben een prachtige visdag gehad. Onze dank gaat dan ook uit naar de enorme inzet van de vrijwilligers die telkens weer bereid zijn een dag mee te gaan vissen met de jeugd. Ook Sportvisserij Oost Nederland, die de drankjes en de onvermijdelijke en heerlijke friet met snacks betaalden, bedanken wij hierbij.
Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.